Aamusta iltaan saa painaa pää kolmantena jalkana menemään ja silti tuntuu, että mitään ei taaskaan ehtinyt saada aikaiseksi. Tuntuuko tutulta? Nykypäivän hektisessä elämässä yhä useampi toivoisi päiväänsä lisää tunteja ja ajanhallintavinkkejä etsitään netistä kiivaasti. Joskus asiat näyttäytyvät monimutkaisina, mutta ratkaisut voivat olla hyvinkin suoraviivaisia.
AIKATAULUTA IKUISUUSPROJEKTIT
Jos olet yksi heistä, joilla on pino tekemättömiä töitä pöydällään odottamassa ”teen kun ehdin” -hetkeä, tämä on sinulle. Merkkaa se kalenteriin. Kyllä, ajanhallinta on niin yksinkertaista. Varaa kalenteristasi vaikka tunti päivässä/viikossa/kuukaudessa niille tehtäville, jotka aina jäävät odottamaan sopivampaa hetkeä. Merkkaa tehtävä kalenteriin tietylle päivälle, tiettyyn kellonaikaan. Lisää vaikka sijaintikin, jos koet että siirtyminen johonkin tiettyyn paikkaan motivoi tai edesauttaa työn suorittamista.
Jos ensimmäisenä mieleesi tulee, että kalenterissasi ei kerta kaikkiaan ole niille tilaa, se on jo iso hälytysmerkki itsessään. Jos kalenterisi on niin täynnä tapaamisia ja muita tehtäviä, ei sinulla tulekaan koskaan olemaan aikaa huolehtia to-do-listasi perimmäisistä kohdista. Mieti silloin kuinka tärkeitä nämä tekemättömät työt ovat. Jos ne todella täytyy saada tehdyksi, raivaa kalenteriisi niille kolo, siirrä jotakin toista menoa tai ulkoista jokin aikaa vievä rutiinitehtäväsi.
VALJASTA TEHOKKAIN AIKA PÄIVÄSTÄSI HYÖTYKÄYTTÖÖN
Kaikki työtehtävät eivät vaadi yhtä intensiivistä keskittymistä. Olisivatko esimerkiksi some-päivityksien ajastaminen, sähköpostien lukeminen tai tiedonhaku sellaisia tehtäviä, jotka vaativat vähemmän tarkkaavaisuuttasi ja energiaasi? Tuleeko mieleesi joitakin muita hommia, joita pystyt hoitamaan, vaikka ympärilläsi olisi hieman häiriötekijöitä? Mitkä tehtävät puolestaan vaativat täyden huomiosi?
Mieti seuraavaksi tyypillistä päivääsi. Mihin aikaan päivästä olet parhaimmillasi? Milloin olet energisin ja motivoitunein? Aikaisin aamulla? Iltapäivällä? Iltamyöhään?
Aikatauluta päiväsi työt niin, että pystyt keskittymään vaativiin töihin juuri silloin, kun olet täysissä sielun ja ruumiin voimissasi. Jos päädyt tekemään tarkkaa työtä sellaiseen kellonaikaan, kun et ole virkeimmilläsi, on hyvin todennäköistä, ettei työsi jälki ole yhtä hyvää, käytät siihen enemmän aikaa ja mahdollisesti joudut korjailemaan vielä jälkikäteen. Aikatauluta siis energiatasosi mukaan.
VASTUSTA KIUSAUSTA ANTAUTUA KESKEYTYKSILLE
On hyvin helppoa ajautua klikkaamaan nettiselain auki kesken työnteon, lukea ruudulle pompannut sähköposti tai vastata Whatsapp-viestiin, kun se nyt siinä kerran piippaa. Jokainen keskeytys kuitenkin vie ajatuksesi pois työstä, jota olet tekemässä ja ottaa oman aikansa päästä takaisin vireeseen – etenkin, jos teet luovaa työtä. Tämä on harjoituksen paikka. Viestin lähettäjä varmaankin ehtii odottaa sen aikaa, että saat meneillään olevan hommasi valmiiksi.
PYRI OLEMAAN ETUAJASSA
Jos pyrit olemaan täsmällinen eli esimerkiksi tavoite on saapua kello yhdeksän tapaamiseen tasan yhdeksältä, on hyvin todennäköistä, että saavut hieman myöhässä. Laita siis kalenteriisi tapaaminen kello 8:45 tai 8:30. Näin saavut varmemmin ajallaan ja jos oletkin hieman etuajassa, sinulle jää aikaa kerrata rauhassa tapaamisen kannalta oleellisia asioita tai vaikka lukaista sähköposteja puhelimella. Lisäksi ajoissa oleminen vähentää stressiä.
Vastaa