Joululahjat verotuksessa – Mitä yritys voi antaa lahjaksi työntekijälle? Entä asiakkaalle?

Marraskuu toi lumen myötä ensiaskeleet joulun tunnelmaan. Monissa yrityksissä valmistaudutaan nyt pikkujouluihin ja mietitään joululahjoja. On hyvä hetki palauttaa mieleen lahjojen verotukseen liittyvää ohjeistusta.

 

Lahjat työntekijöille

Työnantaja voi antaa työntekijälleen joululahjaksi kohtuuhintaisen esinelahjan. Esimerkiksi kirja, herkkukori tai samppanjapullo ovat sopivia joululahjoja työntekijöille. Kohtuuhintainen joululahja on enintään 100 euron arvoinen. Kun lahja on tavaraa ja sitä ei ole saanut valita itse, ei saajan tarvitse maksaa lahjasta veroa. Jouluraha tai rahalahjakortti on verotettavaa tuloa ja siitä on maksettava veroa samoin kuin palkasta. Helposti rahaksi muutettavat lahjat katsotaan aina palkaksi.

Lahjat työntekijöille ovat yrityksen tuloverotuksessa vähennyskelpoisia kuluja. Arvonlisäverotuksessa henkilökunnan lahjat eivät puolestaan ole vähennyskelpoisia.

Lue myös Verohallinnon ohjeistus merkkipäivä- ja muista lahjoista työntekijälle.

 

Lahjat asiakkaille

Yritys voi antaa joululahjaksi asiakkailleen esimerkiksi sellaisen lahjan, joita se muutenkin jakaa mainostarkoituksessa. Tällainen arvoltaan vähäinen lahja, joka annetaan samanaikaisesti ja samanlaisena useille vastaanottajille, katsotaan mainoslahjaksi. Mainoslahjaan on usein painettu yrityksen nimi tai logo. Mikäli lahja on valittu yksilöllisemmin vastaanottajalleen, katsotaan se edustuslahjaksi. Alkoholilahjat asiakkaille on katsottu verotuksessa aina liittyvän edustamiseen. Edustamisen kohtuullista määrää ei ole Verohallinnon ohjeistuksissa määritelty, mutta kaikissa edustuskuluissa on erityisen tärkeää, että tositteisiin on liitetty tarkemmat tiedot liiketoimintaan kuulumisesta.

Mainoslahjat ovat kokonaan vähennyskelpoisia tuloverotuksessa ja niiden osalta myös arvolisävero on vähennyskelpoinen. Edustuslahjat ovat tällä hetkellä tuloverotuksessa 50% osalta vähennyskelpoisia. Edustuslahjojen arvonlisävero ei ole vähennyskelpoista.

Lue myös Verohallinnon ohjeistus edustusmenoistaMuista jouluna myös poroa!

 

 

 

Tunnelmallista joulun odotusta! 

 

 

 

 

 

  1. […] liittyvistä kysymyksistä.  Esimerkkinä näistä, Yrityksen perustajan muistilista ja Joululahjat verotuksessa. Pidän todella paljon tämän yrityksen sivuston ulkoasusta, joka on selkeä ja rauhallisella […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *