Voiko työnantaja korvata koulutusmatkan lounaskustannuksen?

Pääsääntöisesti työpäivän lounaat ovat yksityistä elantomenoa.

Työmatkan ajalta voi kuitenkin saada verovapaata matkakustannusten korvausta. Korvausten määrät Verohallinto määrittelee vuosittain. Matkakustannuksia ovat verovelvolliselle Suomessa tai ulkomailla tehdystä työmatkasta aiheutuneet kustannukset. Työmatkalla tarkoitetaan matkaa, jonka palkansaaja tekee tilapäisesti työhön kuuluvien tehtävien suorittamiseksi erityiselle työntekemispaikalle varsinaisen työpaikan ulkopuolelle.

Työhön liittyvä koulutuspäivä toisella paikkakunnalla voi olla työmatka, josta on mahdollista saada ateriakorvausta, osapäivärahaa tai päivärahaa.

Ateriakorvauksen maksaminen edellyttää, että työmatkasta ei suoriteta päivärahaa ja että palkansaajalla ei ole mahdollisuutta ruokailutauon aikana aterioida tavanomaisella ruokailupaikallaan. Ateriakorvauksen enimmäismäärä on 10,00 euroa. Ateriakorvausta ei voi kuitenkaan maksaa silloin, jos palkansaajalla on ravintoetuna lounasseteli tai -kortti tai jokin muu kohdennettu maksuväline. Tällöin hänen tavanomaisena ruokailupaikkanaan pidetään mitä tahansa ruokailupaikkaa, jossa voi maksaa lounassetelillä. Opiskelijan lounaspaketti

 

Päivärahalla tarkoitetaan korvausta kohtuullisesta ruokailu- ja muiden elinkustannusten lisäyksestä, joka palkansaajalle aiheutuu työmatkasta. Päivärahan suorittaminen edellyttää, että tilapäinen työntekemispaikka on yli 15 kilometrin etäisyydellä joko palkansaajan varsinaisesta työpaikasta tai asunnosta, riippuen siitä, kummasta matka on tehty.

Yli 6 tunnin työmatkasta voidaan maksaa osapäivärahaa ja yli 10 tunnin matkasta kokopäivärahaa. Osapäivärahan määrä vuonna 2016 on 19 euroa ja kokopäivärahan määrä 40 euroa.

Mikäli työnantaja on järjestänyt matkapäivälle ilmaisen aterian, vaikuttaa se maksettavan päivärahan määrään. Kokopäiväraha tulee puolittaa kahdesta ilmaisesta ateriasta päivässä ja osapäiväraha yhdestä ilmaisesta ateriasta.

Muita verovapaita matkakustannusten korvauksia ovat kilometrikorvaukset, majoittumiskorvaukset sekä yömatkaraha.

Lue lisää kilometrikorvauksista ja päivärahoista Verohallinnon sivuilta tai kysy kirjanpitäjältä.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *