Monia yrittäjiä askarruttaa tällä hetkellä kysymys, miten varoja kannattaisi osakeyhtiöstä jakaa. Nostaisiko palkkaa, osinkoa, vai molempia ja missä määrin? Tähän vaikuttaa yhtiön taloudellinen tilanne, suunnitelmat sekä yrittäjän määrittelemät tavoitteet. Onko tarkoitus saada nostettua varoja yhtiöstä ulos mahdollisimman nopeasti vai halutaanko pyrkiä verosuunnitteluun pitkällä aikavälillä?
YHTIÖLLÄ OLTAVA JAKOKELPOISIA VAROJA
Jotta osingonjako on ylipäätään mahdollista, on yhtiöllä oltava jakokelpoisia varoja. Jakokelpoiset varat kertyvät, kun yhtiö tekee tulosta. Yhtiö maksaa tekemästään tuloksesta 20 % yhteisöveron. 20 000 euron tuloksesta maksettavan veron määrä on 4 000 euroa. Jaettavaa tulosta jäisi tilikaudelta tällöin 16 000 euroa. Osinkoa voi maksaa pienimmällä 7,5 % verolla summan, joka vastaa 8 % osuutta yhtiön nettovarallisuudesta. Mikäli yhtiölle olisi jo kertynyt nettovarallisuutta esimerkiksi 125 000 euroa, on 10 000 euron osingosta maksettavan veron määrä 750 euroa.
Kokonaisverorasitus (= yhtiön maksamat verot tuloksesta + osingosta maksettava vero) on tällöin 26 %, eli alhaisimmillaan.
MAKSETTU PALKKA ON VÄHENNYSKELPOISTA – MAKSETTUA OSINKOA EI VOI VÄHENTÄÄ VEROTUKSESSA
Yhtiön maksama palkka on yhtiölle vähennyskelpoinen kulu, mutta maksettu osinko ei sitä ole. Maksetun palkan määrä sosiaalikuluineen vähentää yhtiön tulosta ja samalla yhtiön maksaman yhteisöveron määrää. Yrittäjäosakkaan on järkevää huomioida suunnittelussa sekä yhtiön, että osakkaan maksamat verot yhteensä.
Alla kolme laskelmaa, joissa havainnollistetaan osakkaan ja yhtiön maksamien verojen yhteismäärää eri tilanteissa, kun yhtiön nettovarallisuus on 52 500 euroa. Yhtiöveron osuus on laskettu mukaan jaettavan osingon määrän mukaisena. Laskelmat ovat suuntaa antavia.
SUMMA SUMMARUM
Yhteenvetona voitaneen todeta, että niin kauan, kuin palkan verotus jää alle 26 %, on palkan nostaminen edullisempi tapa nostaa varoja yrityksestä, kuin osingon maksaminen. Osinkoa kannattaa nostaa 8 % nettovarallisuutta vastaava määrä. Sen ylittävä osuus kannattaa todennäköisesti nostaa palkkana. On kuitenkin huomioitava, että varojen jättäminen yhtiöön kasvattaa yhtiön varallisuutta ja jos suunnitteilla on yrityksen myyminen joskus myöhemmin, varallisuuden kasvattaminen voi olla järkevää. Varallisuuden kasvaessa ja varoja sijoittamalla yritys voi myös saada lisätuloja.
Ville Varis
Palkkaa kannattaa nostaa Oy:ssä niin kauan kuin _marginaaliveroaste_ on alle 26%, tämä on alle 20 000€/vuosi. Todellisuudessa pienessä yhtiössä osakkaan rahan tarve pakottaa optimaalista suurempaan palkan maksuun ja hitaampaan taseen kerryttämiseen.