Osuustoiminnassa on voimaa – Osuuskunta yhtiömuotona

MIKÄ ON OSUUSKUNTA?

Osuuskunta on monille toimialoille soveltuva joustava yhtiömuoto, jonka perustaminen ei vaadi suurta pääomaa. Osuuskunta on kuitenkin samalla tavoin itsenäinen juridinen yksikkö kuin osakeyhtiö. Osuuskunnan toimintaa säätelee osuuskuntalaki ja osuuskunnan säännöt.

Osuuskunta onkin yritysmuotona hyvin lähellä osakeyhtiötä, mutta osuuskunnan omistavat jäsenet. Jäsenet päättävät osuuskunnan asioista tasa-arvoisesti. Osuuskunnan ylin päättävä elin osuuskuntakokous vastaa osakeyhtiön yhtiökokousta ja valitsee osuuskunnalle hallituksen. Osuuskuntaan on helppo ottaa uusia jäseniä mukaan hallituksen päätöksellä. Osuuskunnasta voi erota, mutta jäsenyyttä ei voi myydä tai luovuttaa toiselle henkilölle.

Parhaimmillaan osuuskunta on, kun ryhmä yrittäjähenkisiä ihmisiä haluaa verkostoitua, hyödyntää synergiaa ja yhteistyötä liiketoiminnassaan. Osuuskunta on silloin oiva vaihtoehto yksinyrittämiselle. Luonnollisesti osuuskunnallakin on oltava edellytykset kannattavaan liiketoimintaan, mutta osuuskunnan pääasiallisena tarkoituksena ei yleensä ole tehdä voittoa yhtiölle, vaan tukea jäsentensä elinkeinotoimintaa ja taloutta. Voittoa ei yleensä merkittävästi jätetä osuuskuntaan, vaan se jaetaan eri tavoin hyötynä jäsenille.

Kaupparekisterissä oli vuoden 2016 lopussa rekisteröitynä yhteensä 4 315 osuuskuntaa.

ERILAISIA OSUUSKUNTIA

Osuustoimintaliike sai alkunsa 1900-luvun alussa. Taloudellisesti merkittävimpiä osuuskuntia ovat osuuskaupat, osuuspankit ja tuottajaosuuskunnat. Osuuskunnat voidaan luokitella niiden toiminnan mukaan kuluttajaosuuskuntiin, palveluosuuskuntiin, tuottajaosuuskuntiin sekä pienosuuskuntiin, joita on perustettu 1980-luvun lopulta alkaen eri toimialoille.

Nykyään suosittu osuustoiminnan muoto on ns. työosuuskunta. Työosuuskunta on yritys, jonka tarkoituksena on työllistää jäseniään. Työosuuskunnan jäsenet ovat siten aina henkilöitä. Työosuuskunta mahdollistaa yhteisöllisen yrittämisen, jossa jäsenet täydentävät toisiaan ammatillisesti. Työosuuskunnan jäsenet ovat työsuhteessa osuuskuntaan. Osuuskunta huolehtii työnantajan velvoitteistaan. Osuuskunta hoitaa usein myös palveluiden markkinoinnin ja laskutuksen. Palvelusta saatu tuotto maksetaan työn tehneille jäsenille vähennettynä osuuskunnalle hallintoa varten jätetyllä marginaalilla.

Osuustoimintaan yhdistetään tänä päivänä myös termit ”kevytyrittäjyys” ja laskutuspalvelu. Laskutusosuuskunta hoitaa asiakkaidensa puolesta laskutuspalvelua ja mahdollistaa siten työsuorituksen laskutuksen ilman omaa yritystä. Laki ei kuitenkaan tunne kevytyrittäjyyttä työmuotona, vaan lain mukaan ihmiset ovat työtä tehdessään joko palkansaajia tai yrittäjiä. Pelkkää laskutuspalvelua käyttäessään työn suorittaja onkin käytännössä aina yrittäjä.

OSUUSKUNNAN EDUT

Osuuskunnan työyhteisön tuki ja sosiaalinen verkosto ovat merkittäviä etuja yksinyrittämiseen verrattuna. Osuuskunnassa osaaminen keskittyy ja hallinnolliset kustannukset jakautuvat. Yhtiömuotona se on joustava, osuuskuntaan on helppo liittyä, mutta siitä voi tarvittaessa myös erota. Yrittämisestä pääsee näin nopeammin eroon kuin muissa yhtiömuodoissa. Toki osuuskunnassa olisi suotavaa olla sitoutuneita jäseniä. Osuustoiminnassa yksittäisen yrittäjän riski on pienempi kuin esimerkiksi elinkeinonharjoittajalla, sillä jäsenten vastuu on rajattu. Kun jäsenyyksiä ei voi myydä tai luovuttaa ulkopuolisille, on osuuskunta sisäisesti suojattu, eikä sen valloittaminen onnistu ostamalla. Toki osuuskunnan jäseniltä vaaditaan vastapainoksi yhteistyötaitoja sekä yhteisten pelisääntöjen noudattamista.

Osuuskunta tarjoaa mahdollisuuden liiketoimintaan ilman oman yrityksen perustamista.

TULE MUKAAN OSUUSKUNTAAN

Meillä Paperittomassa tilitoimistossa on parhaillaan perusteilla uusi työosuuskunta Helsinkiin. Jos haluat liittyä jäseneksi osuuskuntaan tai muuten kiinnostuit osuuskuntatoiminnasta, otathan yhteyttä sähköpostilla: info@paperless.fi

Lisää tietoa aiheesta löytyy:

Pellervo-Seura on järjestö, joka edistää osuustoimintaa yrittämismallina ja osuuskuntaa kilpailukykyisenä yritysmuotona. Pellervo on julkaissut muun muassa osuuskunnan perustajan oppaan.

Jos olet perustamassa yritystä, lue myös edellinen blogiartikkelimme Yrityksen perustajan muistilista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *